Elegant Eden Villa Project by OKHA

0

Nestled on the slopes of Table Mountain, Cape Town in expansive natural gardens, Eden Villa is ’s recently completed residential interior project. The home-owners who are directors of an international shipping company and parents to two teens wanted a home which would be warm and inviting for their family and friends, something uncomplicated, honest and elegant; an Edenic retreat within the center of the city.

Table Mountain and Signal Hill provide the backdrop for Eden Villa which looks out over the city of Cape Town, the harbour and Table Bay providing 360-degree views. The property which originally housed a small cottage is a veritable paradise of lush rolling gardens populated by canopied trees and indigenous shrubs providing the ultimate backdrop for a modern and spacious family home.

were involved in the project before building began, during the architectural design phase with Antonio Zaninovic architects. This meant OKHA were able to conceptualize the internal finishes and interior architecture and décor in line and in harmony with the architectural language, creating a unified aesthetic.

The dramatic dining area leading from the open plan kitchen features a bespoke OKHA designed oak dining table. The room is accessorized with a wall mounted Reflect Mirror, black Law and Disorder lamp and various ceramics all by OKHA.

Pivoting the living and dining area is a glass encased Fireplace clad in a rough-hewn granite rock. The lounge zone is populated with a pair of customized Maxx armchairs, L-shaped Monk sofa, Monk Chaise, marble-topped Mosaic coffee tables and dark stained timber and marble-topped Lean side table. The centerpiece here is the geometric Himalayan wool and silk are woven Stone #1 Rug from the OKHA Stone Rug Collection.

The kitchen is broken up from the dining and lounge areas with a wooden slatted ceiling, and a shift in floor finishes from parquet timber to leather finish tumbled granite. For a splash of color, the Etch bar stools in clementine orange punctuate the scene.

The master bedroom which receives swathes of natural light has a Stone #1 Rug to pad around on in a custom color-way of baby blues and greys, a Curator couch in grey, a Stix side table and white She standing Lamp.

A serene and natural material palette continues through to the bathroom; Noble Grey marble vanity and white walls are contrasted with slatted oak timber paneling to create a rich textured elegance. Varying organic materials such as stonework and timber highlight and differentiate internal zones and enhance a sense of mood movement throughout. Team Leader Adam Court; Project Team Nicole Duncan & Nicole O’Reilly; Words Tara Meeran; Photography Montse Garriga;